Sunday, 3 March 2013

Istimewanya 4 Mac ^___^\/

Assalamualaikum w.b.t

Google sambut birthday Shafiqah awwwww....Thanks google chrome.:)

tadaaaaaaaaaaaaaaaaa!! Alhamdulilah Shafiqah dah cukup 20 tahun...(I'm no young anymore...=__=!!)...Terima kasih  bnyak kat mak ngan abah sebab jadikan ikah seorang manusia..hehehe..

Terima Kasih jugak buat kengkawan yg malam tadi sambut bithday pkah...hahaha.malu kot..menyanyi laaa tutup lampu laa,tiup lilin bagai...hahahaaha..thanks sangat...:)

dah 20 dah malu eah dapat kek.....selalu mak buat..heheheh

Apa yg istimewanya 4 mac neh...pkah  x akan lupa tarikh neh..hahaha.try nak lupa(alahhh macam dalam drama..terkejut org sambut birthday hehehe),, tapi x boleh..kenapa tah??? kalau dapat kelendar tahun baru mesti tengok birthday hari apa..hihihhih.... mungkin 4 Mac neh terlalu istimewa saban tahun.....perghhh 20 dah kot!!!

Nama Bayi: Nur Shafiqah Binti Ahmad Rosli
Tarikh Lahir: 4 Mac 1993
Masa lahir: 5.30 ptg
Tempat Lahir: Hospital Besar Alor Setar ( tak wujud dah hospital neh)
Nama Ibu: Sakila Binti Murtuza
Umur ibu: 28 thn
Bnagsa: melayu
Nama Bapa: Ahmad Rosli Bin Yusop
Umur Bapa: 32 Tahun
Bangsa: Melayu
Tahniah Anda Dapat Baby Perempuan...xoxo...^_____^\/


Friday, 15 February 2013

KeRaNa Suka :)

Assalamualaikum w.b.t
Dalam sebuah hadis, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: 
“Sesiapa mencintai kerana Allah, membenci kerana Allah, memberi kerana Allah dan menahan diri pun kerana Allah, maka sesungguhnya dia mencapai kesempurnaan imannya” (Hadis riwayat Abu Daud dan Tirmizi). 

Sebagai seorng manusia kita mesti suka something, suka someone,suka everything,suka everyone hehehe...dan kerana suka juga kita manusia neh sanggup buat apa sahaja...tapi..tapi...jngan sampai tak 'tahwan' pulak means ada batasnya kita sebagai seorang Muslim.. (pesanan neh untuk diri ni yg hina neh jugak ^_^\/)

Saya tulis pasai suka neh..mula2 start tengok KERANA SUKA kat tv 9...kali pertama tengok Kerana Suka neh topic dia pasai Photography and Videography Are Related ...dimana seorang hamba Allah neh dari suka  bercerita melalui gambar,dan sekarang dia nak jadikan gambar tu bernyawa... menarik!! Dari minat jugak sehigga tubuh sebuah syarikat.CST PRODUCTION

Apa yang menariknya kata pemilik cst production neh'Kalau nak blajar dalam bidang Photography dan videography neh pergi ke wedding event..sebab semua gambar akan jadi cantik'..(macam tu lah lebih kurang) haaaa..satu lagi selalu kita tengok wedding kat dewan,dan org cakap wedding kat kampung neh tak cantik..'Tapi kita as a photographer yg mencantikkan gambar tersebut'...ha see??.kan!..Setiap gambar ada nilai dia laaa...
Gambar yg diambil tu melambangkan photographer dia kot...mungkin...(=__=! sya bukan photographer..Sorry)



Tu kerana suka kat tv 9....Neh suka seorang yg nama Shafiqah Lee(lee tu nma glamour abah hehehehe...)
saya suka try benda baru dalam MASAKAN!
Seronok sebenarnya masak neh, mungkin org lain kurang berminat tentang masak tapi bila orang lain makan makanan yang kita masak dan kata sedap..rasa macam....okay aku nak cuba masak benda lain dan suruh dia neh rasa lagi..(tu nmanya dia syok sendiri...alah biaq pi kat org laa...kami suka masak)
Banyak dah saya tengok rancangan memasak neh...tapi apa yg menariknya rancangan memasak Chef Ammar kat TV al hijrah...MASAK DARI HATI MASAK WITH IMAN....menang nampak la masak dari hati masak with iman....time memasak tu Chef ammar tu sentiasa sebut MasyaAllah. SubhanaAllah, Alhamdulilah ,InsyaAllah...memang sedap laaa...



Chef Ammar neh org arab..bila tengok dya cakap melayu awat bunyi loghat kedah?? kawen dengan orang kedah kot...dia cakap dia suka masin sebab dia orang arab...(perghhh mmng bnyak garam la bubuh dalam benda yang dia masak tuhh)

Kat sini ada beberapa resepi nak kongsi bersama:-

MACARONI RINARIKO BAKAR 
Oleh:Zaktilla Yahaya

Bahan2:~

400g makar0ni
200g daging cincang
2 sudu besar serbuk kari daging
1 biji bawang besar (pot0ng dadu)
1/2 biji capsicum kuning (pot0ng dadu)
1/2 biji capsicum merah (pot0ng dadu)
1/2 batang carr0t (pot0ng dadu)
3 batang s0sej (pot0ng dadu)
7 biji telur (klu yg besar dlm 5~6 biji)
3 sudu besar s0s cili
3 sudu besar s0s tomat0
3 sudu besar s0s tiram
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
daun sup bawang
cheese
*bahan2 tu boleh adjust ikut kesukaan

Cara nak masak:~

1. Rebus makar0ni bersama sedikit minyak n garam, bila kembang t0skan airnya (dlm 20minit).
2. Panaskan minyak kemudian tumis bawang besar yg dip0tong dadu hingga layu.
3. Masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga wangi.
4. Masukkan daging cincang. Kacau sebati.
5. Masukkan s0sej, carr0t n capsicum. Gaul hingga sebati.
6. Masukkan s0s tiram, s0s cili, s0s t0mato n garam.
7. Akhir sekali masukkan makar0ni. Kacau hingga sebati.
8. Pecahkan telur dalam bekas k0song, pukul sedikit.
9. Sapukan acuan dengan butter@majerin.
10. Masukkan setengah makar0ni yg telah dig0reng tadi n masukkan pukulan telur separuh. Lapiskan dgn cheese.
11. Lapiskan lagi dgn macar0ni n masukkan pukulan tel0r kesemuanya. Taburkan capsicum yg selebihnya n daun sup daun bawang.
12. Kemudian hias cheese yg selebihnya ik0t kreativiti anda
13. Bakar selama 15-20 minit di dalam oven 175 C

S e l a m a t M e n c u b a & M e n j a m u S e l e r a . :)
Photo: MACARONI RINARIKO BAKAR 
Oleh:Zaktilla Yahaya

Bahan2:~

400g makar0ni
200g daging cincang
2 sudu besar serbuk kari daging
1 biji bawang besar (pot0ng dadu)
1/2 biji capsicum kuning (pot0ng dadu)
1/2 biji capsicum merah (pot0ng dadu)
1/2 batang carr0t (pot0ng dadu)
3 batang s0sej (pot0ng dadu)
7 biji telur (klu yg besar dlm 5~6 biji)
3 sudu besar s0s cili
3 sudu besar s0s tomat0
3 sudu besar s0s tiram
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
daun sup bawang
cheese
*bahan2 tu boleh adjust ikut kesukaan

Cara nak masak:~

1. Rebus makar0ni bersama sedikit minyak n garam, bila kembang t0skan airnya (dlm 20minit).
2. Panaskan minyak kemudian tumis bawang besar yg dip0tong dadu hingga layu.
3. Masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dengan sedikit air. Kacau hingga wangi.
4. Masukkan daging cincang. Kacau sebati.
5. Masukkan s0sej, carr0t n capsicum. Gaul hingga sebati.
6. Masukkan s0s tiram, s0s cili, s0s t0mato n garam. 
7. Akhir sekali masukkan makar0ni. Kacau hingga sebati.
8. Pecahkan telur dalam bekas k0song, pukul sedikit.
9. Sapukan acuan dengan butter@majerin.
10. Masukkan setengah makar0ni yg telah dig0reng tadi n masukkan pukulan telur separuh. Lapiskan dgn cheese. 
11. Lapiskan lagi dgn macar0ni n masukkan pukulan tel0r kesemuanya. Taburkan capsicum yg selebihnya n daun sup daun bawang. 
12. Kemudian hias cheese yg selebihnya ik0t kreativiti anda 
13. Bakar selama 15-20 minit di dalam oven 175 C

S e l a m a t M e n c u b a & M e n j a m u S e l e r a . :)

Pisang goreng cheese
Oleh:Sautuz A'ishah

Bahan1
1/2 sudu butter
200g tepung beras
Secubit garam
Air suam secukupnya...
Pewarna kuning
Pisang ( x kisah la pisang pa)

bahan2
Cheese kraft
Susu manis

Bancuh semua bahan diatas. Kemudian celupkan pisang dan goreng dalam minyak panas...setelah garing angkat dan toskan..
Masukkan dalam pinggan, parut cheese dan tuang sdikit susu....sedap kalau di makan panas2.

Selamat mencuba! :)
Photo: Pisang goreng cheese
Oleh:Sautuz A'ishah

Bahan1
1/2 sudu butter
200g tepung beras
Secubit garam
Air suam secukupnya...
Pewarna kuning
Pisang ( x kisah la pisang pa)

bahan2
Cheese kraft
Susu manis

Bancuh semua bahan diatas. Kemudian celupkan pisang dan goreng dalam minyak panas...setelah garing angkat dan toskan..
Masukkan dalam pinggan, parut cheese dan tuang sdikit susu....sedap kalau di makan panas2.

Selamat mencuba! :)



Chicken curry pie
Oleh:Masturah Mahadzir

140gram butter, 280gram tepung gandum, secubit garam halus, 1 sudu teh gula hlus, sdkit air sejuk.

Cara : Gaulkan tepung dengan gula halus dan garam hingga rata. Masukkan butter. Butter ni pastikan dalam keadaan sejuk baru keluar dari peti ais. Potong kiub kecil2 kalau dah nak lembut masukkan balik dalam peti ais bagi keras semula.

Ramas semua bahan hingga menjadi seperti serbuk roti. Tambahkan sedikit2 air sejuk. Masukkan air sejuk tu sesudu dulu kalau adunan dah boleh lembut dan mudah di bentuk dah tak payah letak air sjuk lagi kalau masih berderai tambahkan lagi sesudu dan seterusnya hingga adunan menjadi doh yg lembut dan tak melekat di tangan. Bahagikan doh kepada dua. Balut doh dengan wraping plastik dan simpan dalam peti ais 1/2 jam.

Inti plak : 1 biji kentang - potong dadu dan di goreng, 2 ketul bahagian dada ayam - di potong dadu, sbiji lobak merah - di dadu kalau nak guna mix vegetable pon boleh, cendawan butang. Bahan Tumis : 1 labu bawang besar di dadu, 2 ulas bawang putih, 2 sudu minyak masak, gula - secukup rasa, garam - secukup rasa, 1 sudu besar rempah kari, 1 sudu besar tepung jagung - larutkan tepung jagung dgn 2 sudu bsr air

Selamat mencuba! :)
Photo: Chicken curry pie 
Oleh:Masturah Mahadzir

140gram butter, 280gram tepung gandum, secubit garam halus, 1 sudu teh gula hlus, sdkit air sejuk.

 Cara : Gaulkan tepung dengan gula halus dan garam hingga rata. Masukkan butter. Butter ni pastikan dalam keadaan sejuk baru keluar dari peti ais. Potong kiub kecil2 kalau dah nak lembut masukkan balik dalam peti ais bagi keras semula. 

Ramas semua bahan hingga menjadi seperti serbuk roti. Tambahkan sedikit2 air sejuk. Masukkan air sejuk tu sesudu dulu kalau adunan dah boleh lembut dan mudah di bentuk dah tak payah letak air sjuk lagi kalau masih berderai tambahkan lagi sesudu dan seterusnya hingga adunan menjadi doh yg lembut dan tak melekat di tangan. Bahagikan doh kepada dua. Balut doh dengan wraping plastik dan simpan dalam peti ais 1/2 jam.

 Inti plak : 1 biji kentang - potong dadu dan di goreng, 2 ketul bahagian dada ayam - di potong dadu, sbiji lobak merah - di dadu kalau nak guna mix vegetable pon boleh, cendawan butang. Bahan Tumis : 1 labu bawang besar di dadu, 2 ulas bawang putih, 2 sudu minyak masak, gula - secukup rasa, garam - secukup rasa, 1 sudu besar rempah kari, 1 sudu besar tepung jagung - larutkan tepung jagung dgn 2 sudu bsr air

Selamat mencuba! :)


tengok laa bnyak lagi resepi yang ada kat BUKU RESEPI... selamat mencuba...
Apa yang kita lakukan adalah KERANA SUKA!!!
Assalamualaikum ...~_~\/

Wednesday, 13 February 2013

Happy Family

Assalamualaikum w.b.t

.....heehehe..bila tengok orang menulis di blog..hati ini terasa juga nak menulis. Just blajaq tulis neh lagu mna...kehlehkeh....untuk First writing,coba nak perkenalkan ahli kluarga..yg terdiri 6 orng ahli...
Abah, Mak, Abang, Ikah, Ed, Ami...Cuma ini sja yg menjadi membuat hati ini sentiasa nak mencari yg terbaik dalam hidup neh...



Ahmad Rosli Bin Yusop..... Abah yg tegas tak cakap bnyak..org yg paling gembira bila anak2 berjaya..(walaupun dya tak 'habaq' =___=!)


Sakila Binti Murtuza.....Mak yg 'cengge' tegas bab anak2 neh walaupun garang tapi x takut pun ngan mak...hehehe sorry mak...boleh ajak bergossip..kehkeh


Mohd Shafiq Ahmad Rosli....seorng programmer yg tinggi ilmu agamanya(ye keww?? dlam proses kot mungkin..:))


Mohd Shahir Ahmad Rosli...org pangge ED...remaja yg bru ingin mengenal dunia....nak jadi ulama tapi lagu korea jaaa kat mulut(al-Quran x hafal..=___=!)


Muhammad Syahmi Ahmad Rosli....anak murid ED..apa jaa yg ED buat dya akn buat..seorang yg pandai...Pandai menjawab pa yg org kata....abah smpai mati kutu laa....ngan dya neh..hmmm..!!


Nur Shafiqah Ahmad Rosli...aku jaa sorng pompuan dalam sibilings...mungkin sebb tu aku 'kasaq' kot....selalunya pompuan neh jerit2 tarik rambut bila gaduh...aku main sepak  terajang.....=___=!

Ustaz VS K-POP


weeeeeeeeeeeee!!!!